De fractie 50PLUS Gelderland op werkbezoek

Op woensdag 18 januari is de fractie van 50PLUS Gelderland op werkbezoek gegaan.

Onder andere werd Harreveld aangedaan waar een bouwproject werd bezocht dat mede tot stand is gekomen middels de Gelderse subsidieregeling Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) van het programma SteenGoed Benutten.
Een groep van acht jonge mensen is er in geslaagd om een leegstaande meelfabriek aan te kopen, deze te laten slopen en hier zelf hun woningen te bouwen. De ondersteuning die de Provincie biedt behelst met name de inzet van beleidsmedewerkers die de jongeren begeleiden bij de aan de bouw gerelateerde zaken zoals bijvoorbeeld het indienen van bestemmingsplannen.

 

De andere interessante bestemming was Hengelo (Gld.) waar melkveeproefbedrijf De Marke werd bezocht.
Op deze proefboerderij wordt onderzocht hoe het best kan worden omgegaan met het inzetten van biomassa voor duurzame energieopwekking met een Bio-vergasser. Concreet gaat het bij De Marke om de verliezen van ammoniak, nitraat, fosfaat en broeikasgassen zoveel mogelijk te beperken. Mest en mineralen gebruiken ze zo efficient mogelijk, zodat de behoefte aan grondstoffen en energie zo laag mogelijk is. Zo blijkt bijvoorbeeld dat de mest van twee koeien al voldoende is voor het gasverbruik van een gemiddeld huishouden.
Dit project wordt ondersteund door innovatie-subsidie van de Provincie.

Volg 50PLUS Gelderland
Dit bericht is geplaatst in Nieuws Fractie met de tags , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.