Vergadering Provinciale Staten 14 november 2018

Op woensdag 14 november vond de Provinciale Statenvergadering plaats. Het voorbereidende werk werd verricht door de fractie van 50PLUS die naast Marcel bestaat uit Ruud Bakkers, Theo Weijers en fractiemedewerker Chretien Mali.

De meest in het oog springende onderwerpen van deze vergadering waren de Begroting 2019 en het debatverzoek over gebruik vervuilde grond door afvalverwerker Vink uit Barneveld.

In zijn betoog over de Begroting 2019 besprak Marcel drie onderwerpen: Ontgassing van binnenvaarttankers, doortrekken van de A15 en Woningbouw.

Ontgassing van binnenvaarttankers

Het ontgassen door schepen op de Gelderse rivieren is een “hot” onderwerp in de media. Een onderwerp waar 50PLUS, achter de schermen, al maanden mee bezig was. 50PLUS is erg ontevreden over de houding vanuit het College op dit onderwerp. Na een artikel in De Gelderlander en reacties vanuit gemeenten kwam er dan toch beweging vanuit het College. 50PLUS snapt niet dat het College bij een onderwerp dat de volksgezondheid aangaat zo laconiek kan reageren.

In de tweede termijn gaf het College aan dat de Provincie Gelderland e-noses wil gaan inzetten. Via deze elektronische neuzen, bestaande uit sensoren die veranderingen in de luchtsamenstelling waarnemen en informatie daarover naar een computer sturen, wil de provincie kunnen achterhalen waar wordt ontgast.

Doortrekken van de A15

Met de uitspraak van het Europese Hof van Justitie omtrent de stikstofuitstoot wordt er een bom gelegd onder het doortrekken van de A15. Een zorgelijke zaak vindt Marcel. 50PLUS is blij met de betrokkenheid van de Commissaris van de Koning, hij gaat er namelijk vanuit dat de doortrekking gewoon doorgaat.

Woningbouw

50PLUS ziet graag meer initiatief vanuit de Provincie bij het lostrekken van de woningmarkt. Er is onvoldoende doorstroming waardoor de woningmarkt muur en muurvast zit. 50PLUS wil graag weten waar het stokt?! Ligt het bij de Provincie of bij de gemeenten?
Daarnaast is het cruciaal dat er een betere afstemming komt tussen de vraag naar woningen en de woonagenda’s.
Een laatste opmerking over het onderwerp wonen ging over het verzakken van woningen door dalend grondwater. 50PLUS ziet ook hier een rol voor de Provincie. De Provincie zou er voor moeten waken dat de fundering, van nieuw te bouwen woningen, aan minimale eisen voldoet, zodat de kans op verzakking minder zal zijn.

Debatverzoek

Tijdens het debat over het gebruik van vervuilde grond door afvalverwerker Vink benadrukt Marcel het gevoel van de Gelderse inwoner. Als inwoner voel je je besodemieterd. Hoe kan dit gebeuren, en, zeker even belangrijk, hoe voorkomen we deze misstanden in de toekomst!?

De eerstvolgende Commissievergaderingen en Provinciale Staten zijn gepland op woensdag 28 november en woensdag 19 december. Deze vergaderingen zullen plaatsvinden in het Huis der Provincie.

Volg 50PLUS Gelderland
Dit bericht is geplaatst in Nieuws Fractie met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.