50PLUS stelt vragen over unieke archeologische vondst in Tiel en mogelijke sluiting papierfabriek in Eerbeek!

50PLUS Statenlid Anton van Straten heeft op 27 juni over twee onderwerpen vragen gesteld.

Stonehenge in Tiel:

De eerste vragen gaan over een urgent onderwerp dat recentelijk landelijke bekendheid
heeft gekregen en uiteindelijk wereldnieuws is geworden. In Tiel is namelijk een unieke ontdekking gedaan door archeologen: een Stonehenge. Deze vondst heeft een grote historische en educatieve waarde, omdat het ons inzicht biedt in de kennis en vaardigheden van onze voorouders, die 4000 jaar geleden al in staat waren om tijd en seizoenen te interpreteren. Deze vondst markeert het begin van onze beschaving en verdient daarom bijzondere aandacht.

50PLUS maakt zich grote zorgen over de huidige plannen om op deze heilige grond XXL loodsen te bouwen. 50PLUS vindt dat er een aantal opmerkelijke processen gaande zijn en vindt het opmerkelijk dat het nieuws, over de Stonehenge,  pas zo laat naar buiten is gebracht. Daarom worden de vragen gesteld die te vinden zijn via de link onderaan dit artikel.

Mogelijke sluiting Papierfabriek Stora Enso Eerbeek:

De 50PLUS fractie heeft tijdens de oordeelsvormende vergadering perspectiefnota vragen gesteld en opmerkingen gemaakt over het mogelijk sluiten van het Finse papier- en kartonbedrijf Stora Enso. Deze is van plan papierfabriek de Hoop in het Gelderse Eerbeek een half jaar na de overname al te sluiten. Die fabriek is pas sinds begin dit jaar in handen van de Finnen. Bij De Hoop werken ongeveer 185 mensen voor wie nu ontslag dreigt. De vakbonden FNV en CNV vinden de geplande sluiting schandalig en eisen dat Stora Enso eerst kijkt naar een verkoop van de fabriek om werkgelegenheid te behouden.

50PLUS maakt zich zorgen om de werkgelegenheid van de betrokken werknemers. 50PLUS is ook van mening dat een bedrijf wat zo vervuilend is en waar zoveel in geïnvesteerd moet worden niet past in Gelderland. Als het bedrijf gaat sluiten zal dit ook effect hebben op uitstoot van NOX en Co2, onttrekkingen van grondwater, maar ook op de plannen met betrekking tot het aanleggen van een warmtenet door middel van het gebruik te maken van de restwarmte van de papierfabriek. Daarnaast is 50PLUS ook voor het stimuleren van de werkgelegenheid in het gebied en zie dan ook kansen voor de regio. Deze situatie roept vragen op en deze vindt u via de link onderaan het artikel.

Statenvragen aan het college in juni 2023 (parlaeus.nl)

 

Volg 50PLUS Gelderland
This entry was posted in Nieuws Fractie and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.