Ouderen kunnen het verschil maken!

Woensdag 9 november vertegenwoordigden Marcel Bruins en Leendert Lodder 50PLUS tijdens de Provinciale Statenvergadering. Mede door voorbereidend werk van Theo Weijers kwamen Marcel en Leendert goed beslagen ten ijs.

De meest in het oog springende onderwerpen van deze vergadering waren de Verstedelijkingsstrategie en de Begroting van 2023.

Verstedelijkingsstrategie

In zijn betoog over de verstedelijkingsstrategie benadrukte Marcel dat 50PLUS blij is met het voornemen om er tot 2040 100.000 woningen bij te bouwen, ze zijn namelijk hard nodig! Voor 50PLUS moet er vooral gebouwd worden voor Gelderlanders. Er is grote noodzaak dat er weer schot komt in de woningmarkt. Doorstroming door ouderen kan de oplossing zijn. Zorg voor levensloopbestendige woningen en verzorgingstehuizen! Wat bij de groei erg belangrijk is, is Openbaar Vervoer dat geactualiseerd is naar behoefte.

Begroting 2023

In Leenderts bijdrage voor de Begroting 2023 stond hij stil bij een 3-tal onderwerpen, te weten: de energietransitie, het openbaar vervoer en de woningbouw.

50PLUS maakt zich zorgen om de betaalbaarheid van de energierekening. Voor mensen met een kleine beurs is het bijna niet mogelijk om hun huis dusdanig aan te passen dat de rekening te overzien blijft. Het enige wat overblijft is isoleren, wat gelukkig erg effectief is. Het valt 50PLUS op dat de Provincie weinig doet met isoleren, hier mag best een tandje bij! Daarnaast bracht Leendert kernenergie weer onder de aandacht van Provinciale Staten. 50PLUS is een voorstander van onderzoek doen hiernaar!

Het Openbaar Vervoer brokkelt stukje bij beetje af in Gelderland. Na corona lukt het maar niet om de bussen weer gevuld te krijgen. De kwetsbaarste mensen in onze maatschappij zijn afhankelijk van het OV, bij hun geen auto voor de deur. Een oplossing zou kunnen zijn om daadwerkelijk te gaan investeren in het OV. Maak het aantrekkelijk, probeer de mensen uit de auto en in de bus te krijgen.

Minder mensen in de auto leidt ook tot minder stikstof-uitstoot. Stikstof blijft een probleem voor de woningbouw. Het gevoerde woningbouwbeleid kan de goedkeuring van 50PLUS dragen. Er is oog voor ouderen en de woonvormen waar behoefte aan is. 50PLUS houdt hier de vinger aan de pols!

Vergadering bijwonen

Wilt u de Provinciale Statenvergadering terugkijken, gebruik dan onderstaande link:
Agenda Provinciale Staten (Beraadslagingen) (parlaeus.nl)

De eerstvolgende Provinciale Statenvergadering vindt plaats op woensdag 16 november. De eerstvolgende Beeldvormende en Oordeelsvormende vergaderingen vinden plaats op 23 en 30 november en 7 december.

Volg 50PLUS Gelderland
Dit bericht is geplaatst in Nieuws Fractie met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.