Mooi voorbeeld van klimaatadaptatie, u kunt zelf bijdragen

De gemeente Maasdriel in de Bommelerwaard heeft intensief samengewerkt met bewoners van woningen om de regenpijpen aan de voorkant af te koppelen van het vuilwaterriool.

Schoon water onnodig naar de rioolwaterzuivering
Voorheen werd het regenwater afgevoerd naar de riolering, waarop ook het ‘vuilwater’ uit de huizen naar toe gaat.
Tijdens de herinrichting van de straat is een aparte riolering aangelegd voor de afvoer van regenwater. Door het regenwater niet in het riool te laten stromen, kan het rioolstelsel de afvalwaterstroom beter aan.
Als regenwater in het riool terechtkomt, wordt het naar de rioolzuivering gepompt. Er komt dan onnodig veel schoon water in de zuivering en dat kost erg veel energie.

Eenvoudige oplossing
Door de regenpijp van de woning af te koppelen van het riool en een gootje aan te leggen in de tuin van de bewoners, stroomt het regenwater nu via het trottoir naar de straat. Daar gaat het via putten verder naar het regenwaterriool en verder naar de vijvers elders.
De bewoners konden kiezen uit verschillende gootjes in allerlei vormen en materialen. Samen met de ‘afkoppeladviseur’, die de gemeente beschikbaar had gesteld, is per woning de beste keuze gemaakt, die past in de sfeer van de tuin.
En men kan ook nog een regenton in het systeem verwerken.

Zo moet het. Initieert u dit idee en uitwerking ook in uw gemeente?
50PLUS is voor het stimuleren van dit soort maatregelen in de besturen van de waterschappen. Zie ook het Verkiezingsprogramma 2019 – 2023, Hart voor Water.

Jan Opschoor
Lid Algemeen Bestuur Waterschap Rivierenland, fractie 50PLUS, ook lijsttrekker verkiezingen 2019

Volg 50PLUS Gelderland
Dit bericht is geplaatst in Nieuws Waterschappen met de tags , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.