50PLUS geen voorstander van windmolenpark in Zevenaar

WindmolensIn Zevenaar dreigt een windmolenpark te verrijzen, bestaande uit 5 grote windmolens met ieder een capaciteit van ongeveer 3 megawatt. Het park “de Bijvanck” wordt gerealiseerd door Raedhuys Windenergie bv. In 2010 werd het plan al eens door de verantwoordelijke gedeputeerden ter besluitvorming aan de Provinciale Staten voorgelegd. Toen werd het voorstel afgewezen vanwege het ontbreken van voldoende draagvlak in de gemeente en in met name de gemeenteraad. Destijds werd als belangrijke voorwaarde voor een hernieuwde poging door Provinciale Staten gesteld dat er voldoende draagvlak in de gemeente(raad) diende te zijn. Ook nu is de gemeenteraad van Zevenaar tegen de aanleg van een windmolenpark in haar gemeente. Aangezien Gedeputeerde Staten voornemens is een zgn. inpassingsplan te starten voor de aanleg van het windmolenpark, heeft de SP om een interpellatiedebat gevraagd over deze kwestie. De SP heeft in een motie gevraagd met het opstarten van zo’n inpassingsplan te wachten tot de hele omgevingsvisie voor de provincie, waar alle locaties voor de eventuele vestiging van windmolenparken worden neergelegd, gereed is. Dit zal waarschijnlijk eind van dit jaar het geval zijn.

Geen makkelijke keuze

Voor 50PLUS was deze discussie niet eenvoudig. Statenlid Mulder stelde zelfs dat hij in een soort van spagaat zat. Enerzijds is het van het grootste belang dat er naar meer duurzame energie gezocht wordt, anderzijds moet je je afvragen of dat d.m.v. een windmolenpark op het land moet, met horizonvervuiling en geluidsoverlast tot gevolg. Mulder legde er nog eens de nadruk op dat er eigenlijk geen keuze is. De fossiele brandstoffen raken op en schone energie is voor onze toekomst en voor die van onze kinderen en kleinkinderen van levensbelang.

Maar…. Nederland is een dichtbevolkt en vlak land. Energiewinning met behulp van windmolens zal dus altijd op bezwaren stuiten want niemand wil zo´n ding in zijn achtertuin. Er zal dus gezocht moeten worden naar locaties met de minste bezwaren. Wat het zwaarst is moet het zwaarst wegen. Desalniettemin is draagvlak van bijzonder belang. Daarom ondersteunde 50PLUS de motie van de SP. Uiteindelijk werd die niet aangenomen. Wel werd een motie aangenomen waarin de VVD er bij Gedeputeerde Staten op aandringt al het mogelijke te doen om alternatieve vormen van duurzame energie rendabel te maken. Daarbij denken we aan biovergassing, maar ook aan zonne-energie, bijvoorbeeld door middel van de bij het Gelderse bedrijf Helianthum in ontwikkeling zijnde zonnefolie.

Volg 50PLUS Gelderland
This entry was posted in Statenfractie. Bookmark the permalink.

Comments are closed.