Website “Gelderland Herdenkt” online

De Statenleden Marcel Bruins en Leendert Lodder waren namens de 50PLUS-fractie woensdag 29 mei aanwezig bij de lancering van de website “Gelderland Herdenkt”. Dit is een platform waarop alle activiteiten staan rondom het herdenken en vieren van 75 jaar vrijheid in Gelderland.

Vijf Gelderse regio’s maakten de plannen. De regio’s zijn de Airborne-regio (Arnhem, Renkum, Ede en Overbetuwe), Nijmegen en omgeving, het Rivierengebied, De Achterhoek en Liemers, en de Veluwe. Daarnaast zijn er drie grote evenementen in Arnhem, Nijmegen en Wageningen. Om ook zoveel mogelijk kinderen en jongeren te betrekken bij Gelderland Herdenkt, is er een educatieproject.

Het verhaal van Gelderland

De regio’s en de provincie vertellen zo gezamenlijk het verhaal van Gelderland in deze periode. Gelderland was in september 1944 tot en met mei 1945 negen maanden onafgebroken het middelpunt van de bevrijdingsstrijd in Nederland. Dat begon in september 1944 met Operatie Market Garden en eindigde in mei 1945 met de bevrijding. In het programma is ook aandacht voor de tussenliggende periode, zoals het Rijnlandoffensief. Daarnaast staan we stil bij de Jodenvervolging.

Samen herdenken en vieren

Gedeputeerde Peter Drenth, die samen met de initiatiefnemers de website lanceerde, vindt het belangrijk dat we in Gelderland uitgebreid stil staan bij 75 jaar Vrijheid. “Wij als Gelderlanders zijn allemaal onderdeel van hetzelfde verhaal. We herdenken en vieren dat samen. Vrijheid is geen vanzelfsprekendheid. Door de website is het eenvoudiger voor iedereen om het programma te bekijken. Dus wij hopen dit met u allen te herdenken en te vieren.”
Bekijk de website van “Gelderland Herdenkt” .

Volg 50PLUS Gelderland
Dit bericht is geplaatst in Nieuws Fractie met de tags , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.