Wat speelt er in Gelderland?

Op vrijdag 14 februari, op Valentijnsdag, hebben het afdelingsbestuur en alle fracties van 50PLUS Gelderland (gemeenteraad, waterschappen en provincie) in een liefdevol samenzijn de zaken besproken waar onze provincie politiek gezien, het komende jaar mee bezig gaat.

Hoofdthema’s waren daarin de energietransitie, levensloopbestendig wonen, natuur en milieu, openbaar vervoer en werk en inkomen. Er waren zo’n 25 politiek betrokken 50PLUSsers aanwezig.

In speciale sessies werd gebrainstormd over deze onderwerpen en het verliep uitzonderlijk goed. De stemming was top en de deelnemers enthousiast.

Energietransitie

Het was duidelijk dat verduurzaming van de woning ook met name voor ouderen betaalbaar moet zijn. Het liefst ziet 50PLUS dat oudere huiseigenaren de kosten die hieruit voortvloeien, voorgeschoten krijgen door de provincie. Bij latere verkoop zou dit bedrag dan moeten worden terugbetaald uit de (meer)opbrengst van de woning.

Wonen

Er moet onmiddellijk gestopt worden met het sluiten van verzorgingshuizen. Deze moeten, daar waar nodig, worden geüpdatet naar de hedendaagse normen. Er moet voor wat betreft nieuwbouw, vooral en met voorrang levensloopbestendig worden gebouwd. 50PLUS is voorstander van bejaardenhuizen-nieuwe-stijl zodat er weer doorstroming ontstaat op de woningmarkt.

Openbaar vervoer

Voor 50PLUS Gelderland is het van groot belang dat openbaar vervoer buiten de spits voor 65-plussers gratis moet worden. 50PLUS ziet het liefst dat er geen buslijnen worden opgeheven bij de nieuwe concessies.

Werk en inkomen

Omscholing van (werkloze) mensen vanaf 45 jaar moet in samenwerking met gemeenten, UWV en ROC’s worden georganiseerd en gestimuleerd. Er is een groot tekort aan arbeidskrachten die de energietransitie helpen uitvoeren.

De Statenfractie van 50PLUS in Gelderland gaat al deze punten het komende jaar op de agenda van de provincie zetten.

Iedere aanwezige vond het een zeer nuttig samenzijn en zeker voor herhaling vatbaar. Zo werd ook besloten. In de volgende bijeenkomst worden genoemde onderwerpen verder uitgewerkt.

Volg 50PLUS Gelderland
Dit bericht is geplaatst in Nieuws Bestuur, Nieuws Fractie, Nieuws Waterschappen met de tags , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.