Pragmatisch kijken naar de toekomst!

Woensdag 28 oktober vertegenwoordigden Marcel Bruins en Leendert Lodder 50PLUS tijdens de Provinciale Statenvergadering. Leendert was live aanwezig in het Huis der Provincie, Marcel nam deel op afstand. Corona gooit ook hier roet in het eten. Maar, de technische middelen geven ieder Statenlid de gelegenheid om aan de vergadering deel te nemen.

De twee belangrijkste onderwerpen van deze vergadering waren de Nazorgheffing stortplaatsen en de Najaarsnota.

Verordening nazorgheffing stortplaatsen Gelderland

Tijdens het agendapunt Nazorgheffing stortplaatsen liepen de emoties hoog op. Door slecht bestuur van de Gezamenlijke regeling AVRI zijn de gevolgen dat er 10 miljoen euro tekort is. Dit kan grote gevolgen hebben voor de inwoners van Rivierenland als de gemeenten hiervoor moeten bijspringen.
Marcel maakte duidelijk in zijn betoog dat het niet de bedoeling is dat de inwoners de dupe worden. De Provincie gaat samen met de getroffen gemeenten op zoek naar een oplossing.

Najaarsnota

Leendert nam de Najaarsnota voor zijn rekening. Leendert begon zijn betoog met een oproep aan alle partijen om de ideologische veren te laten voor wat ze zijn en pragmatisch te kijken naar de toekomst. Verder ging Leendert in op een aantal onderwerpen.

De energietransitie krijgt de vaart er maar niet in wegens het gebrek aan draagvlak. Het neerzetten van zonnepanelen op zeer vruchtbare landbouw grond in Wilp is zo’n typisch voorbeeld van hoe het niet moet.
Het Openbaar Vervoer kwam ook ter sprake, en dan niet specifiek voor ouderen. Jongeren, in de kleinere dorpen, klagen steen en been over de slechte busverbindingen. Wanneer wordt hier iets aan gedaan?!
Met betrekking tot het onderhoud van fietspaden drong Leendert erop aan dat verbreding ook nodig is. Door de groeiende aantallen snelle e-bikes wordt het steeds gevaarlijker op de bestaande fietspaden.
In het slot van zijn betoog stak Leendert de boeren een hart onder de riem. Naast Corona heeft de landbouw grote uitdagingen. Laten we vooral niet vergeten dat het hier vaak om gezinnen gaat die al jaren een bedrijf hebben en de laatste jaren vele offers hebben moeten brengen. Laat vooral de kleine boer niet de dupe worden!

Vergadering bijwonen

De eerstvolgende Provinciale Statenvergadering vindt plaats op woensdag 11 november. Tijdens deze vergadering zal de Begroting voor 2021 worden behandeld.
De vergadering kunt u volgen via Statenlive.

Volg 50PLUS Gelderland
Dit bericht is geplaatst in Nieuws Fractie met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.